Burhan Oralay
 
Hakkımda / Müzik Geçmişim

Müzik Geçmişim

Müzik tercihim Türk Halk Müziği idi ve T.E.D. ANKARA KOLEJİ ne 1960 sonrasında bu müziği sevdiren üç kişi, ben, çok uzun seneler mezunlar derneğimizin başkanlığını yapmış olan ve halen de T.E.D. ve T.E.D. Ankara Koleji camialarının en renkli kişilerinden olan BERAATİ ARISOY ile sevgili arkadaşım ATİLLA OBRUK olmuştuk. En renkli solistimiz ise RENGİN idi.

Bağlama çalmaya ilkokul çağlarımda dinlediğim, babamın yakın arkadaşlarından gümrük memurları HULUSİ COŞKUN ve TACİ ÇAKIRBAY' dan esinlenerek orta ikide, 1967 senesinde kendi çabalarımla başladım.

1976 senesinde COŞKUN GÜLA ağabeyimden 20 saat kadar ders aldım. Maalesef bu konuda başkaca eğitimim olmadı. Kişisel çabalarımla, iş yaşamımdan fırsat bulabildiğim veya uykularımdan çalabildiğim kadarıyla ilgilenebildim.

Konserlerim :

Solo olarak 1968 senesinde ortaokulda,
BERAATİ ağabeyim ve ATTİLA arkadaşım ile
1968 sene sonunda Ankara Selim Sırrı Tarcan kapalı spor salonunda "Folklor Gecesinde",
1969 - 1972 senelerinde lise I - II - III. sınıflarda organize ettiğim "Bazlama Geceleri"nde senede birer kez,
1970 de mezunlar derneği balosunda büyük Ankara Oteli Balo Salonunda,
1972 de Ankara Dedeman Oteli Konferans Salonunda,
1974 te lise kısmı konser salonunda,
1974 te RENGİN ile, TRT Ankara Radyosu'nda bir çocuk programında T.E.D. Ankara Koleji İlkokul öğrencileriyle.
1983 senesinde COŞKUN ağabey ile ekip olarak TRT Televizyonu'nda canlı,
Yine 1983 senesinde COŞKUN ağabey ile ekip olarak Ankara Batı Sineması'nda.

Stüdyo çalışması :

1983 te COŞKUN ağabey yönetiminde sevgili TUĞRUL ŞAN'ın ilk Long Play'inin A yüzüne, çaldığım Divan Sazı ile katıldım.
Bu çalışma ile aktif müzik yaşantıma noktayı koymuş oldum.

Gaddar iş yaşantısı müziğe olan merakımı da, bağlamaya olan düşkünlüğümü de aldı, götürdü. Öylesine de hızlı davrandı ki TUĞRUL ŞAN'ın ilk Long Play'inin B yüzüne kayda gitmeye bile zaman bırakmadı.

Türk Halk Müziğine ilişkin çabalarım :

1978 - 1979 senelerinde Gümrük Müşavirliği mesleğimi sürdürürken, Ankara Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Maltepe - Tandoğan arasında kiraladığımız dairenin bir odasını ben ofis, 2 oda 1 salonunu ise COŞKUN ağabey (GÜLA) Müzik Dershanesi olarak paylaştık.

Bir süre sonra ben ayrıldım. COŞKUN ağabey 1983 te Necatibey caddesindeki dershanesinin mülkiyetini alana değin Tandoğan'daki dershanede çalışmalarını sürdürdü.

Coşkun ağabeyimin Ankara Ziraat Müdürlüğü'ndeki müdürlük görevinden aklını çelerek istifasını sağlarken de, Tandoğan'daki dershaneyi açmasında da, Necatibey'deki dershane yerini alışında da büyük çaba ve katkılarımla Türk Halk Müziğine dolaylı olarak büyük hizmetim geçtiği inancındayım.

1988 senesinde COŞKUN ağabeyimin hazırladığı "Bağlamada Tezene Tavırları" çalışmasının kaset yapımcılığını, yine COŞKUN ağabeyimin hazırlayıp sahnelediği 19.05.1990 günlü konserin kayıt ve kaset yapımcılıklarını üstlendim. Bu yapıtlar türlerinin en önemli örnekleri olup, kültürel ve sanatsal yönleri öne çıkarılarak sergilenebilmiş en üst düzey icralardır. Daha henüz üzerlerine çıkacak yapıt olmadığı gibi bir daha bu çalışmaları yapacak kişilerin yetişebileceğini de sanmıyorum çünkü yetiştirebilecek kişiler yok ortada. Elbette her iyi şeye itibar edilmediği gibi, ülkemizde bunların değerini anlayabilip, takdir edebileceklerin sayısının bir elin parmaklarını geçmemesi beni derin hüzne boğuyor.

Çalabileceğimiz kalite ve düzgünlükte bağlamaları piyasada bulamadığımız için COŞKUN ağabeyimin önerisi ile kendi sazlarımızı kendimiz yapma kararı aldık. COŞKUN ağabey bağlama icrasında olduğu denli bağlama yapımında da akademik sayılabilecek çalışmaları yapmış yegane insan olarak bağlama yapımının doruk noktalarında idi. Ben ise çırak olarak ona yardımla başladım, sanırım kalfa düzeyine değin geldim ama orada kaldım. Asla usta olmadım. Kendi ihtiyacımızı karşılayabilme amaçlı kolları sıvadığımızda evimin 2 odasını atölye haline getirerek 1976 - 1983 seneleri arasında kendimize 10 tane kadar bağlama yaptık. 20 civarında da tamirat yaptık. Bir tek tane de KAZIM YETİŞ abinin udunu onardık.

Tabii ki bu arada bu atölyeden bazı yakın arkadaş ve ağabeylerim de geldi geçti. Hatırımda kalanlar : MUSA YENİLMEZ, İSMAİL GÖRER, MEHMET YÜKSEL, KÜRT ALİ, YILMAZ METİN, TEVFİK ARCA (nam-ı diğer GOCA USTA), GÜRCAN BARUTCU, ÜMİT BEKİZAĞA.

Sosyal faaliyetlerim bölümünde detaylarını verdiğim üç kaset, bir cd, bir konser videosu ve Van bölümünde yayımladığım THM ilişkin videolar ile T.H.M. bölümündeki çalışmalarım da bu çabalarımdandır.

Bu sitemde sosyal faaliyetlerim ile Türk Halk Müziği linklerimde birikimlerimi sergileyerek Türk Halk Müziğine, dolayısı ile Türk kültür ve Sanatına önemli katkılarım olacağına inanıyorum

   
 
 
Designed by Hasan ÇELİKYÜREK
Yayım : 03.06.2012 Güncelleme : 18.05.2013
Site İçeriğinin İzinsiz Alınması Kopyalanması Yasaktır. © - 2005